Over Ketnet
Ketnet Junior

Sarah: Sokpop en de klanken

Met het nieuwe programma 'Sarah: Sokpop en de klanken' wil Ketnet Junior kleuters, van 2 tot 5 jaar, spelenderwijs laten kennismaken met de klanken van de Nederlandse taal. De reeks met bijhorend educatief materiaal kan ook gebruikt worden in de kleuterklas.
Sarah: Sokpop en de klanken

Met Sarah: Sokpop en de klanken willen we kleuters op een laagdrempelige manier laten kennismaken met klankbewustzijn. Dat doet Sarah aan de hand van 8 korte video's voor de doelgroep 2 tot 5 jaar. Er werd ook een lessenpakket ontwikkeld door Odisee Hogeschool. Het educatief materiaal kan je hier downloaden

Met dit programma wil Ketnet Junior klankbewustzijn bijbrengen bij kleuters. Op die manier kunnen we kleuters motiveren en stimuleren, ook zij die taalzwakker zijn. Want zo blijkt uit de KOALA-test, dat 15% van de kleuters extra taalondersteuning nodig heeft.

 


Wat zij zeggen 

“Kinderen hebben Nederlands nodig voor alles: om te kunnen leren, om op te groeien in onze samenleving, om gelijke kansen te hebben. Je bent dan ook nooit te jong om te beginnen met Nederlands”, zegt de Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts. “Taal leren doe je op school, maar niet alleen op school. Ouders moeten hun kinderen ook na schooltijd in contact brengen met het Nederlands. Dat hoeft helemaal niet veel tijd of energie te kosten. Ga kleuterboekjes halen in de bib, schrijf je kind in bij de chiro of zet de TV op Ketnet Junior. Bijvoorbeeld om te kijken naar Sarah en Sokpop: speciaal voor de allerkleinsten, die spelenderwijs kennismaken met klanken en letters." ​

“VRT zet overtuigd haar schouders mee onder het Leesoffensief. We werkten de afgelopen jaren hard aan concrete initiatieven om het leesvuur opnieuw aan te wakkeren en de taalverwerving en taalbeleving van de Vlaamse mediagebruikers te stimuleren. Meer lezen maakt je beter met taal en vergroot je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk. Daarom zijn programma's rond lezen en voorlezen voor VRT een prioriteit, met een speciale focus op kinderen en jongeren. Tijdens het Schooljaar van het Nederlands vergeten we ook onze allerkleinsten niet. Dankzij 'Sarah: Sokpop en de klanken' worden kleuters via klankbewustzijn spelenderwijs op lezen voorbereid.”  Karen Donders, directeur publieke opdracht VRT.

 

  • Sarah: Sokpop en de klanken vanaf dinsdag 27 februari op VRT MAX en in de Ketnet Junior-app. Vanaf 28 februari in de ochtend op Ketnet Junior.
  • ​​Sarah: Sokpop en de klanken is een samenwerking met het Leesoffensief van de Vlaamse Overheid en Odisee Hogeschool.