In de klas
Ketnet

Lespakket De dokter Bea show

Dokter Bea behandelt op een educatieve, wetenschappelijke en humoristische manier vragen en onderwerpen over lichaam, relaties en seksualiteit waar jonge tieners mee kampen. Je vindt bij elke aflevering van dokter Bea een digitaal module met telkens een variatie aan werkvormen.
Lespakket De dokter Bea show

Kijk hier naar alle afleveringen van De dokter Bea show.

Aflevering 1: Kussen

In de eerste aflevering krijgt dokter Bea een vraag van Dorien: Kussen, hoe doe je dat?
Dokter Bea heeft een open en eerlijk antwoord klaar. Ze brengt ook een bezoek aan collega professor en hoogleraar virologie Marc Van Ranst die een échte kus in een schaaltje laat groeien.

Dide, Gitte, Lien, Emmerson, Robrecht en Maarten van het puberpanel vertellen over hun allereerste kus. Wie van hen is de zoenkampioen? Ook Sean Dhondt komt even kletsen over de eerste kus, hoe hij graag zoent en nog iets over gevoelige plekjes... En in haar skills lab toont dokter Bea tot slot hoe je in de praktijk een perfecte pakkerd geeft.

open hier het lespakket:kussen

doe-blaadje: kussen

 

Aflevering 2: Verliefd

Heb je dat ook al eens gehad...van die vlinders in je buik die maar blijven fladderen, dat je niet meer weet waar je hoofd staat en dat je hart op hol slaat? Dan ben je waarschijnlijk verliefd. Maar wat is dat nu eigenlijk precies?!

Dokter Bea zoekt het voor je uit. Ze spreekt af met Leen Dendievel, want die is assistent psycholoog en schreef bovendien een boek over de liefde. Remke, Zoë, Alia, Keanu, Ryan en Quinten van het puberpanel babbelen samen over hun eigen weke knieën en blozende wangen, over smoorverliefd zijn en wat je daar dan mee moet doen. Ook Tinne Oltmans en Juan Gerlo van Ghost Rockers vertellen hoe ze elkaars hart hebben gestolen maar ook hoe je een gebroken hart kan lijmen.

open hier het lespakket: verliefd

doe-blaadje: verliefd

Aflevering 3: Penis

Dokter Bea krijgt een vraag van Mo. Zijn vrienden zeggen dat een grote penis beter is dan een kleine. Volgens dokter Bea is dat echter totale onzin, en daarom heeft ze een afspraak gemaakt bij oud studiegenoot Veerle Vloeberghs. Veerle is androloog en kent de penis vanbinnen en vanbuiten! Hoe hij er uit ziet en wat hij allemaal kan, Veerle weet er alles van.

Flo, Zoë, Dide, Quinten, Armin en Ryan van het puberpanel vertellen wat zij van de penis vinden en de meisjes willen wel eens weten hoe dat zit met die ‘spontane erectie’. Met stijlgoeroe Jani Kazaltzis heeft dokter Bea een openhartig gesprek over haar roze schoenen, de natte droom en natuurlijk ook over Jani’s jongeheer.

open hier het lespakket: penis

doe-blaadje: penis

Aflevering 4: Vagina

Na de penis is het tijd voor de vagina. Of de voorpoep zoals sommige mama's dat noemen. Dit mysterieuze deel van het meisjeslichaam heeft voor dokter Bea geen geheimen. Elke vagina is een mooie vagina en de bekendste gynaecoloog van Vlaanderen, Professor Hendrick Cammu, legt nog eens goed uit dat het écht niet nodig is om je vagina te boenen en te schrobben met een liter zeep.

Ook bij Flo, Lien, Dide, Arno, Maarten en Keanu van het puberpanel gaat het over poesjes, muisjes en hoe mooi of lelijk die wel zijn. In het skills lab geeft dokter Bea nog even een rondleiding langs de highlights van de flamoes en met Slongs Dievanongs babbelt ze ook ronduit over hun beste vriendin, de vagina.

open hier het lespakket: vagina

doe-blaadje: vagina

Aflevering 5: Grenzen Aangeven

Dokter Bea krijgt een vreemde vraag: Hoe kan je iemand dwingen om seks te hebben? Daar is ze meteen zeer duidelijk over: Dat mag je nooit doen! Het is dan ook ontzettend belangrijk om je grenzen aan te geven. Dokter Bea rijdt helemaal naar Middelkerke voor een speciale workshop (van Arktos) waarin ze samen met een tiental kinderen meer uitleg krijgt over hoe je je grenzen kunt aangeven. Dat blijkt moeilijker dan gedacht...

Gitte, Eline, Remke, Rob, Emmerson en Robrecht van het puberpanel vertellen uit eigen ervaring hoe zij al eens op hun strepen moesten staan en ook zanger Gers Pardoel doet zijn verhaal bij dokter Bea. Want ook een stoere rapper als Gers heeft al vaak zijn grenzen moeten aangeven en vindt het minstens even belangrijk om de grens van iemand anders te respecteren. 

open hier het lespakket: grenzen aangeven

doe-blaadje: grenzen aangeven

Aflevering 6: Vrijen

In deze aflevering van De dokter Bea show draait het allemaal om... seks! Want hoe zit dat eigenlijk met vrijen, ge-slachts-ge-meen-schap, en wat hebben die bloemetjes en die bijtjes er mee te maken? Dokter Bea doet onderzoek in haar eigen skills lab en legt uit hoe de vork precies in de steel zit. Omdat mensen ook maar dieren zijn, spreekt ze af in de ZOO met gedragsbioloog Hans Van Dyck. Hij neemt dokter Bea mee naar verschillende dieren en vertelt meer over hun seksueel gedrag.

Van het puberpanel zijn Lien, Eline, Flo, Armin, Keanu en Thomas op post. Zij hebben het over hun eerste keer of wat ze daarvan verwachten. Eén van de beste snowboarders ter wereld, Seppe Smits, verklapt hoe zijn eerste keer was en waarom hij niet enkel kunstjes doet op zijn snowboard, maar soms ook in bed...

open hier het lespakket: vrijen

doe-blaadje: vrijen

Aflevering 7: Puberteit

Wanneer je in de puberteit komt, is dat niet altijd even gemakkelijk. Je gezicht wordt een mijnenveld van puisten, plots zijn er vooraan twee muggenbeten, of je wil wel een baard op je kin maar krijgt er één in je keel. Bovendien doen je ouders niets dan zeuren en is er niemand die je begrijpt ... Behalve dokter Bea natuurlijk!

In deze aflevering vertelt dokter Bea wat er allemaal gebeurt tijdens de puberteit. Ze spreekt ook af met psychotherapeute Semiye Tas. Zij kent veel van het puberbrein en legt uit hoe het komt dat je lontje soms heel kort kan zijn... Dide, Gitte, Lien, Ryan, Quinten en Rob van het puberpanel zaten ook al eens op de hormonale rollercoaster. Ze vertellen vanuit hun eigen ervaring hoe zij omgaan met de puberteit. Musical whizzkid Tatyana Beloy skypet met dokter Bea en vertrouwt haar toe dat ze zelf ook niet altijd de perfecte tiener was... 

open hier het lespakket: puberteit

doe-blaadje: puberteit

Aflevering 8: Homoseksualiteit

In deze aflevering van De dokter Bea show draait het allemaal om jongens die op jongens vallen en meisjes die zich aangetrokken voelen tot andere meisjes: homoseksualiteit. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Kan je dat zo zien aan iemand? En is homoseksualiteit helemaal anders dan heteroseksualiteit? In haar skills lab probeert dokter Bea de verschillen te vinden.

Gitte, Zoë, Remke, Armin, Robrecht en Arno van het puberpanel vertellen wat zij denken over homoseksualiteit en vragen zich af of je wel kan zeggen dat je 100% hetero bent. Dokter Bea doet ook nog een terrasje met professor Alexis Dewaele. Hij bestudeert al jarenlang homoseksualiteit in de samenleving. Tenslotte belt dokter Bea via Skype met Tom De Cock. Hij is getrouwd met Maarten en samen hebben ze een dochtertje. Hoe Tom zijn coming out beleefde, vertelt hij aan dokter Bea. 

open hier het lespakket: homoseksualiteit

doe-blaadje: homoseksualiteit

Aflevering 9: Borsten

Plots verandert je lichaam en beginnen bij de meisjes hun borsten te groeien. Dokter Bea legt in haar eigen show uit hoe dat komt, wat borsten eigenlijk zijn en dat bovendien geen enkele borst hetzelfde is.

Alia, Remke en Eline van het puberpanel vertellen over het moment dat hun borsten voor het eerst begonnen groeien en wat ze ervan vinden. Thomas, Keanu en Ryan hebben natuurlijk ook een mening. Dokter Bea maakt ook een uitstap naar het borsten atelier van Judith Van Herck. Zij is lingerie ontwerpster en weet alles van borsten en BH's. En Linde Merckpoel schuift voor de camera om te Skypen met dokter Bea. Hebben de borsten van Linde een naam? En collega Eva De Roo, heeft zij kersjes, appelsienen of meloenen?

open hier het lespakket: borsten

doe-blaadje: borsten

Aflevering 10: Online / Sociale Media

Dokter Bea maakt een coole selfie voor op Instagram, maar plots gaat haar foto een heel eigen leven leiden online! In De dokter Bea show gaat het daarom over de leuke maar ook minder leuke kanten van sociale media. Op het internet is één klik soms een klik te veel, en dus spreekt dokter Bea af met cyberflik Tim Cools die haar onderwerpt aan een verhoor over veilig gedrag online.

Alia, Zoë, Dide, Emmerson, Armin en Maarten vertellen elkaar wat ze vinden van 'dickpics' en 'nudes'. En met vlogster Kevser heeft dokter Bea een goed cybergesprek over alles wat met sociale media te maken heeft.

open hier het lespakket: online / sociale media

doe-blaadje: online / sociale media

Aflevering 11: Voortplanting

Komen de kindjes nu van de ooievaar of uit de bloemkool? In deze aflevering bespreekt dokter Bea de zin en onzin van de voortplanting. Ze neemt je mee op een reis door de baarmoeder en langs de spermabank. Dokter Bea is ook commentator tijdens een echte zaadcelrace en ze mag op bezoek bij professor Herman Tournaye. Hij is diensthoofd van de afdeling fertiliteit van de VUB.

Lien, Gitte, Flo, Tomas, Keanu en Rob van het puberpanel praten alvast over hun kinderwens en dokter Bea heeft niemand minder dan Koen Wauters weten strikken voor een Skype gesprek.

 open hier het lespakket: voortplanting

doe-blaadje: voortplanting

Aflevering 12: Zelfbevrediging

Seks met jezelf. Het klinkt een beetje raar, maar eigenlijk is het heel normaal: 'masturbatie' heet dat, of 'zelfbevrediging'. Dokter Bea legt in haar skills lab uit waar de meest gevoelige plekjes van je lichaam zitten, en ze brengt een bezoek aan Ann Cuyvers, de eigenaar van de winkel De Erotische Verbeelding.

Flo, Zoë, Remke, Ryan, Emmerson en Arno van het puberpanel hebben een discussie: Mag je eigenlijk wel masturberen als je een lief hebt? En MNM boegbeelden Karolien Debecker en Julie Van den Steen vertellen openhartig over de leukste momentjes met zichzelf...

 open hier het lespakket: zelfbevrediging

doe-blaadje: zelfbevrediging

Aflevering 13: Menstruatie

In deze aflevering: Waarom krijgen meisjes hun maandstonden? Wat gebeurt er dan in je lichaam? Dokter Bea vraagt het aan gyneacologe Noely Dony.

Welke menstruatieproducten zijn er? Hoe gebruik je ze? Dokter Bea zocht het uit!

Het puberpanel en Yanina Wickmayer vertellen over de eerste keer menstrueren en over sporten tijdens je maandstonden.

 open hier het lespakket: menstruatie

doe-blaadje: menstruatie

Aflevering 14: Soa en condoomgebruik

In deze aflevering legt dokter Bea uit aan de hand van een bak vol soa's welke ziektes er bestaan en dat het zeer belangrijk is om vooral veilig te vrijen wanneer je daar aan toe bent.

In het puberpanel vertellen Lotte, Sophie, Emily, Noah, Mauro en Jordan open en eerlijk over hun ervaringen met seks, soa's en condooms.

Dokter Bea die trekt deze aflevering ook over de landsgrenzen heen. Zo gaat ze helemaal naar Amsterdam omdat daar een winkel bestaat waar ze alleen maar condooms verkopen: De Condomerie. Jildou Straat vertelt dokter Bea alles over alle soorten condooms en leert haar de 'draai techniek' aan.

Tot slot spreekt dokter Bea met niemand minder dan Tom Waes over zijn condoomgebruik en zou hij al eens een soa hebben gehad?

 open hier het lespakket: soa en condoomgebruik

doe-blaadje: soa en condoomgebruik

Aflevering 15: Bloot en sexy

In de derde aflevering staat het blote lichaam centraal en wat daar sexy aan is. En wat is sexy zijn eigenlijk?

Ze spreekt in de sauna af met filosoof en hoogleraar Jean Paul Van Bendegem. Ze bespreken of er een ideaalbeeld bestaat en waarom mensen zich schamen wanneer ze naakt zijn.

In het puberpanel bespreken Gerben, Noah, Hyde, Emily, Sophie en Oyinda hoe en wanneer ze zich ongemakkelijk voelen over hun lijf. En wat als je ouders ook in de badkamer zijn als jij daar bent?!

Frances Lefebure geeft zich bloot in een open skypegesprek met dokter Bea. En speciaal voor deze aflevering heeft dokter Bea ook 'De Wand der Wonderen' in het leven geroepen...

 open hier het lespakket: bloot en sexy

doe-blaadje: bloot en sexy

Aflevering 16: Gender

In de vierde aflevering staat gender centraal. Een woord dat tegenwoordig steeds vaker ter sprake komt, maar wat is dat nu eigenlijk?

En ben je dan 'trans' wanneer je als meisjes graag met auto's speelt? Dokter Bea gaat ten rade bij professor Guy T'Sjoen. Hij is specialist als het gaat over transgenderzorg. Hij legt alles uit over de genderkoek en wat gender nu eigenlijk is.

In het puberpanel praten Noah, Lotte, Oyinda,Gerben, Jordan en Emily over hoe zij gender ervaren en dat transseksualiteit niets vreemd is.

Dokter Bea gaat eindelijk ook nog eens op kamp. Niet zomaar een kamp, maar een 'transkamp'. Daar spreekt ze met initiatiefnemers Senne en Jasper. En tenslotte heeft Dokter Bea een skypegesprek met Ian Thomas, die voor de gelegenheid netjes zijn nagels lakte.

 open hier het lespakket: gender

doe-blaadje: gender