Eva Van der Gucht neemt de rol van dokter Bea op zich en behandelt op een educatieve, wetenschappelijke en humoristische manier vragen en onderwerpen over lichaam, relaties en seksualiteit waar jonge tieners mee kampen. Kijk hier naar de afleveringen.
Maarten Janssen, Netmanager Ketnet
“Ketnet heeft een programma gemaakt over puberteit en seksualiteit. En dat werd tijd. Elk kind zou relationele en seksuele vorming moeten krijgen, thuis en op school. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo evident. Voor veel volwassenen blijft het moeilijk om met kinderen te praten over seksualiteit.
Tegelijkertijd hameren experts erop dat we niet te lang mogen wachten met seksuele vorming. Dat het meer moet zijn dan een veredelde biologieles. En ook dat er voor de media een rol weggelegd is qua seksuele vorming.
Bij Ketnet willen we kinderen helpen bij het opgroeien. En dus is het niet meer dan logisch dat we ook ons steentje bijdragen aan hun seksuele en relationele vorming.”
Telidja Klai, Ontwikkelingspsychologe Ketnet
“In programma’s als D5R, 4eVeR, W817, Ghost Rockers integreerden we allerlei aspecten rond relatievorming en seksualiteitsbeleving: verliefdheid, relaties, de eerste kus, de eerste seksuele contacten, maar ook vragen rond homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen of ongeplande zwangerschap.
Maar dat was altijd op impliciete manier. Uit onderzoek blijkt evenwel dat het aanreiken van expliciete informatie rond relaties en seksualiteit op maat van kinderen zeer belangrijk is voor hun latere seksuele leven. Kinderen die een open communicatie rond relaties en seksualiteit kennen, zijn weerbaarder, meer gewapend tegen grensoverschrijdend gedrag en maken ook meer bewuste en veilige keuzes wanneer ze dit pad van hun ontwikkeling verder verkennen.
Daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook rond relaties en seksualiteit een waardenkader meekrijgen. Het stimuleren van een dialoog rond relaties en seksualiteit is dan ook van groot belang.”