Over Ketnet
Ketnet Junior

Tik Tak

Naast de nieuwe Tik Tak-reeks biedt de Ketnet Junior-app ook een aantal oude afleveringen van Tik Tak aan. Een leuke ontdekking voor de peuters en kleuters van nu en een brok heerlijke nostalgie voor de papa's en mama's. Ook in de nieuwe afleveringen valt heel wat te ontdekken.
Tik Tak

Tik Tak uit de oude doos

Naar aanleiding van zijn 25-jarig jubileum bracht het Jeugdfilmfestival in een speciaal jubileumprogramma hulde aan het legendarische kleuter-programma Tik Tak én aan de maker ervan: Mil Lenssens. Ook Ketnet Junior kent zijn klassiekers en biedt daarom in de Ketnet Junior-app een aantal afleveringen aan van de speelse en kleurrijke kinderserie die generaties peuters en kleuters aan de buis kluisterde.

De grootste ontdekkingen gebeuren vaak toevallig en zo verliep het ook toen BRT-graficus en -regisseur Mil Lenssens (1926-2005) Tik Tak uitvond. De BRT zocht in 1980 een nieuwe programmaformule voor de allerjongsten: vergaderingen, advies van specialisten, misschien iets met poppen? Tot Mil Lenssens op een zaterdagavond bij vrienden merkte hoe de jongste kinderen gebiologeerd naar de lotto-trekking keken. Tik Tak was geboren. Want Mil Lenssens ontdekte dat kleuters vooral geboeid worden door kleurbewegingritme en muziek. Hij voegde er ‘interactiviteit’ aan toe, lang voor dat een begrip was. En herkenbaarheid, nog voor dat dat een slogan werd: kinderen van de leeftijd van de doelgroep in volle activiteit. Lenssens ontdekte ook dat kinderen behoefte hebben aan regelmaat en rituelen. Vandaar de opbouw: steeds weerkerende korte stukjes en als sein voor het naderende slot: “het boek”. De muziekjes van Al Van Dam waren al even herkenbaar: evergreens voor peuters.

De eerste aflevering werd uitgezonden op 1 november 1981. Tien jaar later was het verhaal van Tik Tak voltooid. Eind 1991 waren immers 366 afleveringen opgenomen.

Een voor elke dag van de week, schrikkeljaren inbegrepen. Generaties peuters en kleuters groeiden ermee op. Niet alleen in Vlaanderen, maar overal ter wereld. Want Tik Tak was te zien in een dertigtal landen, van Australië tot Zuid-Afrika. Ook de Nederlands-Vlaamse satellietzender BVN liet de kleuters wereldwijd jarenlang  genieten van de tikkende klok, de kleuters in actie, de dierenmozaïek, het danseresje, het boek en alle andere rubriekjes en figuurtjes.

Bij Ketnet werd Tik Tak uitgezonden tot in 2006. Ondertussen zijn er Hopla, Bumba en Kaatje. Maar ere wie ere toekomt: Tik Tak plaveide voor hen de weg.

Ketnet Junior biedt een selectie van een aantal afleveringen uit de oude doos aan. Een leuke ontdekking voor de peuters en kleuters van nu. En een brok heerlijke nostalgie voor de papa’s en de mama’s.

Nieuwe reeks Tik Tak

In 2019 startte Ketnet Junior met de opnames van een vernieuwde Tik Tak-reeks. Ook die vernieuwde reeks werd verkocht aan verschillende omroepen in het buitenland: Denemarken, Israël, Finland, Nederland en Noorwegen. Ook Mexico en Groot-Brittannië  zullen binnenkort kunnen genieten van de iconische schaapjes en het drinkmannetje. Het is de eerste keer dat een eigen VRT-productie en VRT-kinderprogramma te zien zal zijn op de BBC.

Ontwikkelingspsychologe bij Ketnet Telidja Klaï verklaart dat succes:Tik Tak is het programma bij uitstek dat zich richt op het stimuleren van de perceptuele ontwikkeling bij peuters en kleuters. Door het systematisch en gestructureerd aanbieden van diverse combinaties van kleuren en vormen in repetitieve bewegingen en met herkenbare muzikale composities worden kinderen gestimuleerd in hun waarneming, creativiteit en fantasie.”

Nieuwe Tik Tak-afleveringen betekent ook nieuwe Tik Tak-kindjes én nieuwe rubrieken. Zo woont er vanaf nu een postbode-molletje onder de grond. Ook de intro kreeg een kleine aanpassing. Al vanaf de jaren '80 wordt er in huiskamers over de hele wereld geraden of er een schaapje, hond of kat uit het huisje komt. Vanaf nu loopt de spanning nog hoger op en kunnen de juniors ook raden of er een lama uit het huisje komt.

 

Tik Tak met lama

Kijk op VRT NU naar de favoriete programma's van je peuter of kleuter én geniet van een non-stop livestream.