Over Ketnet
Ketnet

Q & A Ketnet-app

Ketnet heeft een gloednieuwe Ketnet-app gelanceerd. Heb je een vraag over deze Ketnet-app? Bekijk dan hier zeker onze Q & A.
Q & A Ketnet-app

Q: Waarom een nieuwe app?

A: Ketnet wil de grootste supporter van kinderen in Vlaanderen zijn. Dat doen we met een 360°-aanbod dat lokaal verankerd is. Maar ook het mediagebruik van kinderen verandert. Steeds meer kinderen ontdekken en ervaren Ketnet via digitale platformen. Ook daar speelt Ketnet op in. We hebben dan ook een mooie traditie van digitale innovatie. Zo pionierden we met het innovatieve game KetnetKick, lanceerden we als één van de eerste zenders in Vlaanderen een videozone met volledige programma’s, boden we een veilig alternatief voor sociale media met het Ketprofiel, waren we de eerste met interactieve fictie in Vlaanderen en bouwden we de voorbije jaren ook een sterk mobiel aanbod uit waarin we kijken, spelen en participeren vermengen tot een unieke Ketnet-ervaring in een veilige omgeving. 

Het recente onderzoeksrapport Apenstaarjaren leert ons dat 60% van de kinderen in de eerste graad van het lager onderwijs over een eigen tablet beschikt. Dat loopt zelfs op tot 80% in de derde graad. 60% van de kinderen in de tweede graad heeft ook al een eigen smartphone. Een sterk mobiel aanbod via apps wint dus nog aan belang. Bovendien komen kinderen steeds meer in contact met internationale videoplatformen zoals YouTube en Netflix. Ook de verwachtingen van de kinderen rond gebruiksgemak evolueren dus voortdurend. Om het merk Ketnet met zijn lokale verankering ook in de toekomst relevant te houden is het belangrijk dat we stappen blijven zetten in de vernieuwing van onze digitale platformen. En daarom komt Ketnet met een nieuwe app.Q: Wat zijn de verschillen met de oude app?

A: We blijven inzetten op de sterktes van de huidige app: een kwalitatief sterk aanbod op maat van kinderen in een veilige omgeving. Onze lokaal verankerd programma-aanbod staat daarbij centraal, aangevuld met spelletjes, quizjes en andere interactieve tools die onze bezoekers bij onze onderwerpen betrekken. De video-ervaring wordt verbeterd, met onder andere een vernieuwde videospeler, slimme suggesties voor het ontdekken van programma’s, een ‘kijk verder’-functie, een vernieuwde zoekmodule en een nieuwe manier van verhalen vertellen in onze ‘stories’. Deze korte foto- of video-updates doorheen de dag nemen je mee in de verhalen die je als kind niet mag missen om helemaal mee te zijn. 

Onze wrappers spelen daarin een belangrijke rol, maar er is bijv. ook aandacht voor nieuwsupdates van Karrewiet of korte interacties rond actuele thema’s, nieuwe trends en onze programma’s. Op die manier nemen we onze bezoeker helemaal mee in de rijke Ketnet-wereld. Doorheen het jaar pakken we ook uit met grotere digitale verhalen zoals een interactieve omgeving rond de Move tegen pesten of begin september het nieuwe ‘Meisjes’, een digital first reeks die via realtime-updates in een specifieke vorm aan de kinderen wordt aangeboden. De komende maanden worden de mogelijkheden van de app verder uitgebreid. We willen ook leren uit hoe de kinderen onze app gebruiken om hem nog relevanter te maken.Q: Zal de app veilig zijn voor kinderen?

A: De Ketnet-app vormt een aparte omgeving waarin we enkel aanbod op maat van kinderen samenbrengen. We linken vanuit onze app ook niet door naar andere platformen. De Ketnet-app is een veilige omgeving waarin kinderen nieuwe verhalen kunnen ontdekken. Inloggen met een Ketprofiel is niet verplicht, maar het helpt je wel om je gebruikservaring te optimaliseren of om te participeren bij wedstrijden of mobiliserende acties. Dat Ketprofiel voldoet overigens aan de vereisten van de AVG via een module waarbij zowel ouders als kinderen bij de aanmaak van zo’n profiel betrokken worden. 

Kinderen leren ook op een aangepaste manier waarom dit zo belangrijk is op onze privacy-website die we voortdurend nieuwe updates geven. Interacties op de nieuwe app worden gericht gemodereerd. Indien nodig versturen we een berichtje naar het kind met specifieke tips om de app op de juiste manier te gebruiken.Q: Welke voordelen biedt de nieuwe app?

A: Via de nieuwe Ketnet-app bekijk je het hele Ketnet-aanbod waar en wanneer je maar wil in een veilige omgeving op maat van kinderen (cfr. ‘verschillen met de oude app’). Je kan het digitale Ketnet-aanbod overigens ook nog steeds ontdekken via de Ketnet-website.

 

Q: Zullen er voorwaarden zijn om de app te mogen gebruiken? (bv. Leeftijd)

A: Er zijn geen voorwaarden om de Ketnet-app te gebruiken. Iedereen kan hem gratis downloaden en gebruiken op een relatief recente tablet of smartphone (iOS en Android). Op Ketnetter zijn staat geen leeftijd, al richten we ons met deze app uiteraard op kinderen tussen 6 en 12 jaar.Q: Wat is het verschil tussen de Ketnet-app en het Ketnet-aanbod op VRT NU?

A: Belangrijk om weten is dat het programma-aanbod van Ketnet ook volledig in VRT NU is opgenomen. Ouders krijgen via hun account dan ook eenvoudig toegang tot het Ketnet-aanbod. De Ketnet-app is echter volledig op maat van kinderen gemaakt. De Ketnet-app biedt echter niet enkel video’s, maar ook spelletjes, quizjes, interactieve live-ervaringen en nieuwigheden zoals de ‘stories’ en de nieuwe digital first reeks ‘Meisjes’. Dat alles in een veilige omgeving met een interface op maat van kinderen.