Over Ketnet

Ketnet landt op Planeet K

Ketnet kleurt groen en zet het komende schooljaar duurzaamheid centraal! Met Planeet K maakt Ketnet het thema bespreekbaar bij kinderen. Er komen dit najaar nog heel wat andere boeiende programma's, projecten en acties aan rond het thema.
Ketnet landt op Planeet K

Planeet K is een beweging die een schooljaar lang zal leven bij Ketnet en Ketnet Junior. Zowel op televisie als online komen kinderen meer te weten over duurzaamheid. Op zondag 8 oktober geeft Ketnet het startschot in Kingsize Live. Dan beginnen ook de wrapperchallenges en gaan Gloria Monserez, Héritier Tipo, Nidal van Rijn, Nona 't Jolle, Sarah Mouhamou en Thomas De Smet boeiende uitdagingen aan. Verder komen er een hele reeks nieuwe programma's waarin duurzaamheid centraal staat. Zo beleeft Gloria, samen met enkele Ketnetters, in Stel je voor avonturen die gelinkt zijn aan het thema. Verder zullen verschillende games in het teken staan van duurzaamheid. En ook in de uitzendingen van Karrewiet zal het onderwerp aan bod komen.

Planeet K

De Planeet K-challenges

Alle Ketnet-wrappers gaan één maand lang een uitdaging aan die te maken heeft met duurzaamheid. Zo heeft Héritier in oktober een hele maand niks nieuws gekocht en dat deed hij met verve! In november gaat Nidal de challenge aan en probeert hij een hele maand veganistisch te eten! Je kan zijn avontuur op de voet volgen op: https://www.ketnet.be/themas/planeet-k

Zit jij met een vraag over vegan lifestyle? Dan vind je het antwoord hier misschien wel terug?

 • Wat is Vegan zijn?
  Veganisme impliceert de inspanning om alle vormen van het gebruik van dieren en dierlijke producten te vermijden. 
 • Kan je een kind veganistisch opvoeden?
  Je kan een kind veganistisch opvoeden. Maar als je kind geen dierlijke producten eet, is het wel heel belangrijk om erop te letten dat je kind alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Omdat je kind in de groei is, wil je tekorten voorkomen. Begeleiding door een diëtist is dan ook sterk aan te raden
 • Waar moet je op letten als je kind veganistisch eet?
  Zeker voor kinderen is er extra aandacht nodig voor voldoende voedingsstoffen. Vooral voor eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12, calcium, jodium en vitamine D. Deze voedingstoffen zitten voor een groot deel in dierlijke producten. Het kan wat lastiger zijn om deze voldoende uit plantaardige producten te halen. Vitamine B12 kun je niet uit plantaardige producten halen.
  Als je kind geen vlees, vis, zuivel en ei eet, is het nodig om te weten wat goede vervangers zijn en waar je op moet letten. Voor kinderen gelden dezelfde adviezen voor veganistisch eten als volwassenen.
 • Hoe krijg je toch vitamine B12 binnen?
  Vitamine B12 is de enige vitamine die je niet uit plantaardige voeding kan halen. Als je vegan eet, zijn er desalniettemin verschillende mogelijkheden om toch voldoende B12 binnen te krijgen. Je kan ervoor kiezen om dagelijks met B12 verrijkte producten (plantaardige melk, ontbijtgranen, vleesvervangers…) te consumeren of om een B12-supplement te nemen zodat je zonder zorgen aan je aanbevolen hoeveelheid komt. Vegan B12-supplementen kan je onder andere kopen in de apotheek of in natuurvoedingswinkels

De vlogs van Nidal en Héritier zullen vanaf 8 oktober te zien zijn op ketnet.be en in de Ketnet-app. De andere challenges volgen later dit schooljaar.

Stel je voor

Gloria Monserez, vier Ketnetters en drie kippen beleven in 24 uur een waanzinnige rollercoaster van gebeurtenissen gelinkt aan één thema rond duurzaamheid: De 24u challenge. En die 24 uur beleven ze niet vanuit een veilige studio, maar ze ondervinden alles op een Stel je voor-locatie. Want stel je voor dat je moet leven op een afvalberg! Stel je voor dat er op elk moment van de dag (of nacht) een natuurramp kan gebeuren! Stel je voor dat er geen elektriciteit is!

Stel je voor is een programma van De Mensen voor Ketnet.

Vanaf zondag 22 oktober in de Ketnet-app, op ketnet.be en VRT MAX.

Ketnet Junior

Ook Ketnet Junior doet mee met Planeet K. Via enkele inspirerende programma's komen ook de allerkleinsten in aanraking met duurzaamheid.

 • Evi & Co: iedere dag doet de zesjarige Evi een wonderlijke ontdekking, samen met opa Co. Met spullen van vroeger beleven ze speelse en soms ontroerende avonturen van nu. 
  Nu in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.
   
 • Edmond en Lucy: maak kennis met Edmond, de eekhoorn, en Lucy, de berenwelp. Leef mee met hun dagelijkse avonturen in het bos, waar de natuur hun beste speelkameraadje is. 
  Vanaf 8 oktober op Ketnet Junior, in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.
   
 • Saïd en Anna: een vrolijke, actieve ‘doe-serie’ over beste vrienden Saïd (6) en Anna (7) die dagelijks te vinden zijn in de Repair Shop van Saïd’s ouders. Terwijl kapotte spullen van de mensen uit de buurt daar met goed gereedschap een tweede kans krijgen, weten de kinderen hun eigen ‘probleempjes’ ook op geheel eigen, creatieve wijze te fixen. Saïd en Anna is een internationale coproductie van VRT met SWR en Indi Film uit Duitsland, gemaakt door Phanta Basta! (Nederland). Deze serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO fonds en Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie. 
  Vanaf 21 oktober op Ketnet Junior, in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.
Edmond & Lucy

Wat zij zegt

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: "Met Planeet K willen we Ketnetters niet alleen laten zien dat je met kleine acties een stuk duurzamer kunt leven, maar vertellen we hun ook de grotere verhalen rond de klimaatverandering. Planeet K moet een beweging worden waarin kinderen laten zien dat er altijd hoop is en dat, als we echt samenwerken, we toch een verschil kunnen maken."