Over Ketnet
Ketnet

De nieuwe films van Ket & Doc

Tijdens de krokusvakantie kan je kijken naar vijf nieuwe, pakkende kinderdocumentaires. De jonge makers hebben hun tanden gezet in stevige thema’s zoals: eetstoornissen, anders zijn, emoties bij jongens, integratie en passies. Bekijk ze alle vijf vanaf 12 februari in de Ketnet-app op Ketnet.be en op VRT MAX.
De nieuwe films van Ket & Doc

De nieuwe lichting van Ket & Doc zorgt voor vijf pakkende films. De jonge makers hebben hun tanden gezet in stevige thema’s zoals integratie (Grip), eetstoornissen (Hannah & de krokodil), anders zijn (Buitenbeentjes),  jongens en emoties (Wij, jongens) en passies (Ronde 3).

De films gaan in première op het Jeugdfilmfestival Antwerpen tijdens de krokusvakantie. Vanaf 12 februari zijn de nieuwe kinderdocumentaires te zien op Ketnet en op VRT MAX.

Dit zijn de vijf kortfilms

Buitenbeentjes

Lotta is anders dan andere kinderen. Daarom brengt ze haar dagen door in het Land van Grijs en Grauw. Ze is eenzaam en ze verveelt zich, tot op het moment dat ze achter de grijze muren een heel kleurrijke wereld ontdekt, bewoond door kinderen die allemaal om hun eigen reden een beetje anders zijn dan de rest: de Buitenbeentjes-burcht.

Een film van Elke Vanoost en productiehuis While We're Here
Te zien op maandag 12 februari om 18 u en donderdag 15 februari om 12.15 u.

Ket & Doc: Buitenbeentjes


Ronde 3

Het nieuwe schooljaar brengt nieuwe uitdagingen voor de 14-jarige Sana. Ze gaat naar een nieuwe school waar ze de finesse van het patissier-vak onder de knie wil krijgen. 's Avonds traint ze hard voor haar allereerste internationale bokswedstrijd. Over een paar weken zijn zij en haar teamgenoten uitgenodigd voor een kamp in het Italiaanse Pisa. Hoe gaat Sana bakken en boksen met elkaar combineren, en zal ze zich een weg weten te knokken in haar beide passies?

Een film van Liesbeth De Mey en productiehuis Associate Directors
Te zien op dinsdag 13 februari om 18 u en vrijdag 16 februari om 12.15 u.

Ket & Doc: Ronde 3


Wij, jongens

Collin heeft zijn papa - die militair is - vaak gemist. Deze zomer leren ze elkaar beter kennen. Papa droomt van een stel stoere zonen; Collin droomt van een grote piano op een concertpodium.

Een film van Arne Brown en Charlotte Coeman en productiehuis Hotel Hongaria
Te zien op maandag 12 februari om 12.15 u en woensdag 14 februari om 18 u.

Ket & Doc: Wij jongens


Grip

Samen met een diverse groep tienermeisjes gaat de Oekraïense Emilia voor de allereerste keer op klimkamp in haar nieuwe thuisland. Na een heel bewogen jaar, waarin ze met haar familie naar België vluchtte, belooft deze eerste kampeerervaring voor Emilia extra uitdagend te worden. Maar al snel leert ze de andere meisjes beter kennen, verlegt ze haar grenzen en kan ze zich steeds beter uitdrukken. Zo probeert ze tijdens deze buitengewone week al klimmend grip te krijgen op haarzelf, de groep en de natuur.

Een film van Laura De Baudringhien en productiehuis While We're Here
Te zien op dinsdag 13 februari om 12.15 u  en donderdag 15 februari om 18 u. 

Ket & Doc: Grip


Hannah & de krokodil:

Wanneer Fien ontdekt dat haar zus Hannah wordt bedreigd door een gemene krokodil die haar heel mager en ziek maakt, staat de wereld op zijn kop. Fien roept de hulp van mama en papa in om samen met Hannah de krokodil te verslaan, zodat Hannah haar volgende verjaardag haalt.

Een film van Lore Mechelaere en productiehuis Het Peloton
Te zien op woensdag 14 februari om 12.15 u en vrijdag 16 februari om 18 u.

Ket & Doc: Hannah & De Krokodil

Wat is Ket & Doc?

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Ket & Doc reist de wereld rond

Ket & Doc heeft de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart gezet. Ook internationaal deden de Ket & Doc-titels het goed, met vanaf de eerste editie regelmatig selecties voor toonaangevende internationale filmfestivals als IDFA en DOK Leipzig. Van de tweede lichting in 2021 werd Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets, na de competitievertoning op IDFA, aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

Van de vierde lichting Ket & Doc-films die in 2023 in wereldpremière gingen, legde o.a. Bijzonder Buitengewoon van Sarah Van Dale een mooi internationaal festivalparcours af, met selecties voor het Poolse Young Horizons Festival en het Nederlandse Cinekid. Bijzonder Buitengewoon is ook genomineerd voor de Ensors die komend weekend in Oostende worden uitgereikt, en voor de ECFA Award for Best European Young Audience Documentary. Leonie, Skeet & de biggen van Jip Heijenga, die vorige week nog de prijs voor Best International Short Documentary won op het LA Film Festival in Los Angeles, werd inmiddels geselecteerd voor het prestigieuze Amerikaanse South by Southwest Film Festival (SXSW).