Mediawijsheid
Ketnet

Dit is de Meest mediawijze klas van Vlaanderen

Klas 9 van De Leerexpert Biekorfstraat uit Antwerpen is de winnaar van De Schaal van M, een mediawijze wedstrijd van Mediawijs en Ketnet voor 10-12 jarigen. De klas mag zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’ noemen. Ketnet-wrapper Héritier en het team van Mediawijs brachten hen een bezoekje.
Dit is de Meest mediawijze klas van Vlaanderen

De klas uit Antwerpen wist de jury te overtuigen met hun inzending voor de JEF-Challenge. De leerlingen van de klas maakten een pakkend stop-motion filmpje 'Sofie is verliefd' over online risico’s met tips over hoe je veilig surft online en wint een bezoek aan de set van de Ketnet-reeks 'Meisjes'.

"De verhaallijn van de stop-motion video die de klas maakte, ligt helemaal in lijn met de leefwereld van de leerlingen. Ze hebben heel hard gewerkt aan hun stop-motion video en zijn terecht fier op het eindresultaat." Juf Annelies

Bekijk hier hun filmpje

De Schaal van M

De leeftijd waarop kinderen een eerste smartphone krijgen - en dus ook meer toegang tot de digitale wereld - blijft dalen. De gemiddelde leeftijd ligt momenteel op 8 jaar en 4 maanden. 82% van de van de kinderen en jongeren uit de tweede en derde graad lager onderwijs heeft al een eigen smartphone (bron: Apestaartjaren 2022). 

Ze zijn razendsnel mee met de nieuwste trends en vinden vlot hun weg in nieuwe apps en sociale media, maar ontbreken vaak nog de kritische vaardigheden om er ‘mediawijs’ mee om te gaan. Zo weten ze niet altijd goed wat een veilig wachtwoord is, hoe groot hun 'digitale voetafdruk' is of wat hun rechten zijn in een digitale wereld. Leerkrachten en ouders spelen hierbij een belangrijke rol maar vaak weten ze niet goed waar te beginnen. De Schaal van M helpt hen hierbij.

"Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een gsm en zijn al vroeg actief op sociale media. Het is belangrijk hen van meet af aan mee te trekken in het verhaal van mediawijsheid: online privacy, haatspraak, cyberpesten, fake news, noem maar op. Met 'De Schaal van M' leren ze op een creatieve en speelse manier verstandig daarmee omgaan." Benjamin Dalle, minister van media.

De Schaal van M is een leuke en laagdrempelige manier voor leerkrachten lager onderwijs om met mediawijze thema’s aan de slag te gaan. Meer dan 2 000 klassen en 40 000 leerlingen namen de voorbije weken deel aan deze zesde editie van de wedstrijd en dongen mee naar de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’. Dit jaar namen ook 136 klassen uit het bijzonder onderwijs deel, waaronder de winnende klas.

De Schaal van M
De Schaal van M