In de klas
Ketnet

Leermodules De vlog van Fée

De vlog van Fée vertelt het waargebeurde verhaal van een 10-jarig Joods meisje dat leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de vlog van Fée hoort een interessant lespakket voor de derde graad lager onderwijs passend binnen de eindtermen.
Leermodules De vlog van Fée

Deze leermodules zijn speciaal door Kazerne Dossin gemaakt om meer te weten te komen over de situatie waarin Fée zich bevindt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De modules dagen kinderen uit hun kennis, attitudes en vaardigheden aan te scherpen en bieden steun en bijkomende omkadering voor emoties.

Hoe gebruik je de leermodules?

 1. Bekijk eerst alle afleveringen van de Vlog van Fée in de site van Ketnet of in de gratis Ketnet-app.
 2. Kies een onderwerp waarover je meer wil weten en doorloop de module. De volgorde van modules staat niet vast, maar is wel logisch. Zo start de eerste module met een inleiding over Kazerne Dossin, gevolgd door een opfrissing van de historische feiten (module Bezetting).
 3. Elke leermodule bestaat uit verschillende oefeningen met filmpjes, quizvragen, sleepoefeningen, doe-opdrachten en veel meer.
 4. Op het einde van elke module vind je een verbetersleutel van de opdrachten.
 5. Je kan moeilijke woorden uit de vlog of de modules opzoeken in de woordenlijst. Ze staan alfabetisch gerangschikt.
 6. Nog meer weten, of gewoon zin in een goed boek? Snuister door de leestips, weergegeven per leeftijd.

Wat heb je nodig?

In de klas

 • Internet voor de afleveringen en de leermodules van De Vlog van Fée.
 • Een beamer of smartboard voor de online lesmodules.
 • Een laptop per leerling om de testjes uit te voeren (optioneel).
 • Materiaal voor de extra opdrachten in sommige modules.

Thuis

 • Internet voor de afleveringen en de leermodules van De Vlog van Fée.  
 • Materiaal voor de extra opdrachten in sommige modules

Duur en opbouw

 • De Vlog van Fée duurt ongeveer 50 minuten (10 x 5 minuten).
 • Elke module duurt tussen 15 en 30 minuten. Sommige modules zijn langer dan andere.

Module 1 – Kazerne Dossin

Wat is Kazerne Dossin? En wat heeft deze plek met Fée te maken? Archivaris Dorien neemt je mee op pad! Zij weet waar ze moet zoeken en vertelt je over dit oude gebouw.

Module 2 – Bezetting

Fée woont tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Het land was toen bezet door de nazi’s. Maar wat wil dat zeggen ‘een bezet land’? En hoe kwam België in die benarde positie terecht? Leer het allemaal in deze module!

Module 3 – Jodenvervolging

Fée en haar familie zijn Joods. Om die reden zijn ze niet veilig voor de nazi’s. Maar waarom is dat zo? Wat hebben de nazi’s tegen Joden? En wat betekent Joods zijn? Leer er meer over in deze module.

Module 4 – Propaganda

Om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat Joden “slecht” zijn, gebruikten de nazi’s propaganda. Propa-wat?! In deze module leer je wat het betekent en hoe het werkt. Wees aandachtig, want propaganda bestaat vandaag nog steeds.

Module 5 – Onderduiken

Fée en haar familie moeten twee keer verhuizen. Ze lopen gevaar voor de nazi’s. Veel Joden vluchtten tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een schuilplaats. We noemen dit onderduiken. Je ontdekt er meer over in deze module.

Module 6 – Moeilijke keuzes

Verhuizen doe je niet zomaar. Zeker niet met maar één koffer. De ouders van Fée moesten hele moeilijke keuzes maken. Achteraf is het makkelijk om te zeggen of hun keuzes goed of fout waren. Maar wat doe je als er geen tijd is om voor- en nadelen af te wegen?