In de klas

Ketnet komt op tegen kanker

Ketnet komt op tegen kanker en maakt het thema deze week bespreekbaar in drie ijzersterke programma's die de verschillende aspecten van de ziekte op kindermaat belichten.

Elk jaar krijgen ongeveer 400 Belgische kinderen onder vijftien jaar te horen dat ze kanker hebben. Ketnet komt op tegen kanker en maakt het thema deze week bespreekbaar in drie ijzersterke programma's die de verschillende aspecten van de ziekte op kindermaat belichten. De internationaal bekroonde reeks Tekens van leven portretteert kinderen met een bijzonder litteken als gevolg van kanker. De fictiereeks Jenny vertelt het pakkende verhaal van de dertienjarige Jenny en haar strijd tegen leukemie. En het jongerenjournaal Karrewiet brengt de hele week korte explainers over kanker en de impact op kinderen en hun omgeving.

"In iedere klas in Vlaanderen en Brussel zit wel een kind dat kanker van dichtbij meemaakt. Daarom wil Ketnet er zijn voor hen met deze unieke combinatie van fictie en non-fictie. Zo krijgt het thema op verschillende manieren aandacht en maken we deze verschrikkelijke ziekte bespreekbaar bij kinderen, gezinnen en in de klas".
​Annemie Gulickx, Netmanager Ketnet

Tekens van leven

Speciaal voor deze actie werd een gloednieuwe aflevering gemaakt van de succesvolle reeks Tekens van leven, met twee pakkende ​ over kinderen met een bijzonder litteken door kanker. De reeks won in 2021 de prestigieuze Emmy Kids Award.

Vinz Postelmans en Elise De Pauw zijn elf jaar en hebben allebei een zichtbaar litteken als gevolg van kanker. Vinz heeft botkanker gehad en verloor daardoor een van zijn ribben. Elise kreeg vijf jaar geleden te horen dat ze leukemie had. In de speciale aflevering van Tekens van Leven vertellen Vinz en Elise hun eigen verhaal: hoe ze vernamen dat ze kanker hadden, hoe ze ermee omgaan, wat ze van hun littekens vinden, hoe het is om je haar te verliezen en hoe ze gewoon ‘pech’ hebben gehad in het leven en kanker kregen. Professor Joris Verlooy, kinderoncoloog UZ Antwerpen, zorgt voor duiding bij de verhalen van Vinz en Elise

Tekens van leven: Kom op tegen Kanker: nu op Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Tekens van leven

Jenny

De fictiereeks Jenny gaat over een dertienjarig meisje dat gepassioneerd is door dans, maar op een dag de diagnose van leukemie krijgt. Deze aangrijpende reeks toont hoe zij en haar omgeving hiermee omgaan. De stem van Jenny werd ingesproken door Stien Edlund en ook Aaron Blommaert verleende zijn stem aan Charles, het vriendje van Jenny.

Via Ketnet.be en in de Ketnet-app kunnen de Ketnetters ook het eerste seizoen van de succesvolle reeks #LikeMe terugvinden. Daarin worden Caro en haar familie geconfronteerd met de gevolgen van kanker.

  • Jenny#LikeMe: nu op Ketnet.be en in de Ketnet-app.
nieuwe fictiereeks: Jenny

Karrewiet

Karrewiet het jongerenjournaal van Ketnet, legt aan de hand van korte explainers uit wat kanker juist is, welke impact de ziekte op jezelf en je omgeving heeft en hoe je daarmee kan omgaan. Aan de hand van de vier meest gestelde vragen van kinderen over kanker gaat Karrewiet-anker Meryem El Mandoudi op pad om uitleg te vragen aan diverse experten.

- Wat is kanker? Met onder andere Anne Uyttebroeck, oncoloog UZ Leuven.
- Wat doet kanker met je, fysiek en mentaal? Met onder andere Britt Ooms, oncopsycholoog UZ Brussel.
- Kan je genezen van kanker? Met onder andere Joris Verlooy, oncoloog UZ Antwerpen.
- Kanker krijgen is brute pech. Kan je zelf iets doen om de kans op kanker te verkleinen? Met onder andere Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing bij Kom op tegen Kanker.

Bekjik hier de verschillende reportages

Ketnet komt op tegen kanker

Maak kanker bespreekbaar in de klas

Zoals elk jaar slaan Kom op tegen Kanker de handen in elkaar met Ketnet om kinderen met kanker te steunen en de ziekte bespreekbaar te maken bij leeftijdsgenootjes. Zo staat de Ketnet-programmatie in mei in het teken van kanker, en de educatieve pakketten om met het thema in de klas aan de slag te gaan blijven beschikbaar.

Rospotcampagne

Vanaf 9 mei wordt de Rospotcampagne gelanceerd. Mensen horen dan mogelijk de radio- of TV-spot, of zien boodschappen passeren op sociale media. Maar ook scholen worden opgeroepen om mee te doen, in het ruimere verhaal van kanker bespreekbaar maken bij kinderen.

Leerlingen worden aangemoedigd om ook thuis rosse centjes (en ander kleingeld) te verzamelen, en mee te nemen naar school. De school met de origineelste Rospot wint een mooie prijs. Het zou dus kunnen dat kinderen met dit verhaal naar huis komen!


 

Ketnet komt op tegen kanker is een samenwerking tussen Ketnet en Kom op tegen kanker.