Over Ketnet
Ketnet

De nieuwe lichting van Ket & Doc

Vanaf maandag 20 februari zijn er vijf gloednieuwe kinderdocumentaires te zien in de Ketnet-app, op Ketnet en Ketnet.be. Vijf mooie kortfilms vol verwondering.
De nieuwe lichting van Ket & Doc

Ket & Doc heeft de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart gezet. Films uit de voorbije edities scoorden op gerenommeerde internationale festivals (IDFA, DOK Leipzig, enz.), maar inspireerden ook een hele generatie filmmakers. In de vierde editie wordt een volgende stap gezet: naast traditionele documentaires wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe vormen en inhouden. De jeugddocumentaire is onder invloed van Ket & Doc in Vlaanderen niet enkel gegroeid, maar nu ook volwassen geworden. De vijf documentaires komen op Ketnet.be en de Ketnet-app op 20 februari om 7.30 uur.

Dit zijn de vijf kortfilms

Eneris

Een luie zomerdag in de Matongéwijk in Brussel. Een meisje probeert de tijd te doden terwijl ze in het kapsalon van haar tante de ene klant na de andere ziet passeren. De voorbijgangers, de radiozender op de achtergrond, de spelletjes die de kinderen spelen, de muurschildering in de galerij,... in haar dagdromen vermengen ze zich tot een verhaal. Zo belanden we in de legende over Eneris, de prinses van de oceaan, en haar ontmoeting met een paarse walvis. Stilaan verandert het winkelcentrum in een onderwaterwereld.

Een film van Julie Daems en productiehuis Visualantics
Te zien op maandag 20 februari om 10.30 uur en vrijdag 24 februari om 18.55 uur.

Ket & Doc: Eneris


Skate the City

Drie skaters dwalen door de stad, op zoek naar een plek om te skaten. Overal krijgen ze het deksel op de neus. Uiteindelijk gaan ze zelf op het stadhuis hun rechten opeisen. Daar is veel lef voor nodig, maar dat heeft Pippa in overvloed. Dit sympathieke drietal laat jongeren van hun beste kant zien.

Een film van Lies Van der Auwera en productiehuis Bulletproof Cupid
Op Ketnet op maandag 20 februari om 18.55 uur en dinsdag 21 februari om 10.30 uur.

Ket & Doc: Skate the City


Leonie, Skeet en de biggen

Elke dag geniet Leonie van het leven op de boerderij van haar ouders. Zorgen voor de varkens, in het hooi liggen met haar grote zussen, spelen met de kat Skeetje, Leonie vindt het allemaal even fijn. Later wil ze ook boerin worden. Maar het gaat niet goed met de boerderij. Onder druk van de stikstofakkoorden wordt er overwogen om alle varkens af te voeren. Dan zou Leonie meer tijd krijgen om met Skeetje te spelen, maar ze moet ook op zoek naar een nieuwe droom voor de toekomst.

Een film van Jip Heijenga en productiehuis De Mensen
Op Ketnet op dinsdag 21 februari om 18.55 uur en woensdag 22 februari om 10.30 uur

Ket & Doc: Leonie, Skeet en de biggen


Warre en de drie Wilgen

Misschien zie je het niet meteen, maar een tuin is een magische plek. Er zitten overal kleine kriebelbeesten verscholen, en soms bots je er op een magisch wezen zoals Willow. Hij gidst zijn vriend Warre doorheen de natuur en toont hem al het moois dat er te ontdekken valt. Maar wie is Willow precies, en waarom zien we maar twee wilgen aan de horizon in plaats van drie?

Een film van Yasmine Versteele en productiehuis Storyhouse
Op Ketnet op woensdag 22 februari om 18.55 uur en donderdag 23 februari om 10.30 uur

Ket & Doc: Warre en de drie Wilgen


Bijzonder Buitengewoon

Mona is een fantasierijke tiener die - net zoals haar broer - kampt met ASS. Ze staat aan de vooravond van een gigantische stap in haar leven: ze zal de overstap maken naar het gewone onderwijs. Ze moet afscheid nemen van haar klasgenoten en nieuwe vriendinnen maken. Een nieuwe, opwindende wereld gaat voor haar open, maar dat zorgt voor extra spanning.

Een film van Sarah Van Dale en productiehuis Storyhouse
Op Ketnet op donderdag 23 februari om 18.55 uur en vrijdag 24 februari om 10.30 uur

Ket & Doc: Bijzonder Buitengewoon

 

Tussen juli 2022 tot januari 2023 werden deze vijf kinderdocumentaires gedraaid en nu zijn ze klaar voor hun wereldpremière op het JEF festival 2023 tijdens de krokusvakantie. Op 17 februari worden ze voor het eerst vertoond tijdens de schoolvertoningen. Op 18 en 19 februari volgt de première voor het grote publiek, in aanwezigheid van de regisseurs en crews, in Lumière Antwerpen en Brugge. Later worden de titels door JEF gedistribueerd en aangeboden aan het onderwijs.