Doe-tips

Wat een geluk, maart is Jeugboeken-maand

Het thema van de Jeugdboekenmaand dit jaar is geluk. Bill Barberis en Barbara Rottiers zijn trotse peter en meter en verspreiden deze maand heel wat boekengeluk. Ook Ketnet en Ketnet Junior doen mee. Lees er hier alles over, want wij dompelen je graag onder in geluk en boekjes.
Wat een geluk, maart is Jeugboeken-maand

Op 1 maart start de 52ste editie van de Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest om kinder- en jeugdboeken en leesplezier in de kijker te zetten. De hele maand lang willen peter Bill Barberis en meter Barbara Rottiers boekengeluk verspreiden op zoveel mogelijk plekken.

Tijdens Jeugdboekenmaand wil organisator Iedereen Leest leesplezier verspreiden door kinder- en jeugdboeken onder de aandacht te brengen in scholen, bibliotheken, culturele centra, boekhandels... De doelgroep is 3- tot 15-jarigen, maar ook (groot)ouders, leerkrachten, brugfiguren en bekende gezichten spelen een rol om het leesvuur aan te wakkeren.

Met het thema ‘Geluk’ trekt Iedereen Leest de kaart van het mentaal welzijn. Jeugdboekenmaand wil aandacht hebben voor geluk in de brede zin van het woord. Ze hebben het over hobby's, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.
 

Ook Ketnet en Ketnet Junior doen mee

Alle boekjes die worden weggeven als (Junior) Boek van de week hebben een link met het thema geluk. Ketnet heeft kinderen opgeroepen om een stukje voor te lezen uit een boek en dat filmpje door te sturen via de Ketnet-app of op Ketnet.be. Enkele inzendingen krijgen binnenkort een leuk bezoek.

Ben je op zoek naar interessante programma's over boekjes op Ketnet Junior? Dan raden wij deze aan: 

Sarah leest voor


Wedstrijd

Tot en met 31 maart kan je meedoen met de wedstrijd van Iedereen Leest ‘Wat is jouw geluksboek?’. Bill en Barbara roepen op om een foto of een filmpje te maken van jezelf met het boek dat jou - om welke reden dan ook - gelukkig maakt. Wie dat doet, maakt kans op een bezoek van Barbara of Bill in zijn of haar klas of bib of op een mooi boekenpakket. Hier vind je het oproepfilmpje.


Boekentips

Iedereen Leest maakte een ruime selectie boekentips rond het thema. Luisterpuntbibliotheek zorgt ervoor dat een groot deel van dat aanbod ook als luisterboek beschikbaar is voor mensen met een leesbeperking.
 

Awel

Iedereen Leest werkt voor deze Jeugdboekenmaand samen met Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren. Wie in maart naar het nummer 102 belt en niet meteen een vrijwilliger aan de lijn krijgt, hoort een maand lang geen wachtmuziek maar wachtpoëzie, ingelezen door Bill en Barbara.

Bill en Barbara